Et bærekraftig måltid

Passer for:Lokalgruppe
Inspirert av: Insektsmåltid hos Spejderne i Danmark
Mat er en av nøklene for å gjøre verden bærekraftig. For å produsere 1kg oksekjøtt brukes det 15.000 liter vann, men for å produsere 1kg melormer trenger man bare 2 liter vann. Ved å få mer av næringen vår fra insekter vil vi kunne redusere både vannforbruk, utslipp av drivhusgasser og arealbruk i matproduksjon.

Insektsmåltid. Lag et måltid med insekter som hovedingrediens. Forslag er pinnebrød med insektsfyll (hvis man er ute og har bål) eller melormtaco. 

Oppskrift: 

  • 150gr buffaloormer eller melormer
  • pinnebrøddeig
  • 1 løk, hakket
  • 1 fedd hvitløk, knust
  • 5 tomater, i terninger
  • 1 håndfull grønt
  • salt og olje

Stek pinnebrød over bålet. Legg ormene i en popcorngryte og hold dem i røyken fra bålet i 15 minutter. Så lager du fyllet til brødene ved å steke ormene i en liten panne i 5 minutter før du tilsetter løken og hvitløken. Stek blandingen til løken er blank, og tilsett deretter tomatene, urtene og saltet. Når blandingen er ferdig fyller du den i pinnebrødene.

Alternative bærekraftige måltider:

Overskuddsmåltid: Alle deltakerne tar med mat hjemmefra som holder på/har gått ut på dato, også lager gruppen middag sammen med de ingrediensene man har. Målet er å sette fokus på matsvinn. 

Måltid under fattigdomsgrensen: Gruppen får 10 kroner per medlem til å gå på butikken og handle inn til et måltid. Ekstra utfordring kan være å lage nok mat til en hel dag, eller å sette av noe penger til husleie/utdanning.