Hva er bærekraftsmålene?

Bærekraftsmålene er verdens felles plan for å skape en levelig og rettferdig verden i fremtiden. De består av 17 mål og 169 delmål som i 2015 ble vedtatt av alle FNs 193 medlemsland. Målene går på tvers av økonomi, sosiale forhold og klima- og miljøhensyn. Siden målene skal oppnås innen 2030 kalles de ofte for 2030-agendaen.

Alle ikoner RGB bokmål med logo1

Angår oss alle

De 17 bærekraftsmålene gir en helhetlig tilnærming til bærekraftig utvikling. Målene er gjensidig avhengige av hverandre, som betyr at alle målene er like viktige for å oppnå en bærekraftig og rettferdig verden. De er også universelle, som betyr at det er viktig at alle land i verden jobber for å oppnå dem. Dette skiller 2030-agendaen fra sin forgjenger, tusenårsmålene fra 2000-2015, som hovedsakelig dreide seg om utviklingsland. FN og verdenssamfunnet gjør en viktig jobb på globalt nivå, men det er helt avgjørende med lokale og nasjonale tiltak for å oppnå målene, også hjemme i Norge.

Cover image

Hvorfor skal ungdom jobbe med bærekraftsmålene?

Ungdom har aldri vært en større del av befolkningen enn i dag. 1,8 milliarder mennesker er mellom 10 og 24 år. Mange av landene med den største ungdomsandelen er blant verdens fattigste. Med målrettet politikk og investeringer i helse og utdanning, samt inkludering i og tilgang til politiske prosesser, er dagens store ungdomsgenerasjon én av gruppene med størst potensial til å bevege land ut av fattigdom.

Et hovedprinsipp i 2030-agendaen er at ingen skal utelates, «Leaving no one behind». Bærekraftsmål 17 om samarbeid for å nå målene, fremhever viktigheten av å inkludere ulike aktører, blant annet sivilsamfunnet, og peker på at velfungerende partnerskap og anerkjennelse av ulike ressurser og erfaringer er avgjørende for å nå målene. Det er viktig at ungdom inkluderes som målgruppe for politikken som utformes, men enda viktigere at ungdom inkluderes i politikkutforming og beslutningsprosesser underveis. I følge FNs befolkningsfond får ungdom i to av tre land ikke delta i å utforme nasjonale utviklingsplaner og strategier for fattigdomsreduksjon. Ungdom sitter på kunnskap som er avgjørende for å oppnå alle bærekraftsmålene, og må ikke kun inkluderes i prosesser hvor typiske ungdomsspørsmål diskuteres. Ungdom faller ofte mellom to stoler, som verken barn eller voksne. Ungdom skal leve lenge med de politiske valgene som tas i dag og må være med på å forme hvordan verden skal være fremover.