Hva gjør Norge for å bidra til arbeidet med FNs bærekraftsmål?

Norge føler opp arbeidet med bærekraftsmålene på flere forskjellige måter. Hvert år publiserer regjeringen en rapport sammen med statsbudsjettet som heter «One Year Closer» der høydepunkter i arbeidet med bærekraftsmålene både nasjonalt og gjennom internasjonalt samarbeid presenteres.

Regjeringen har også bestemt at det skal opprettes en nasjonal handlingsplan for bærekraftsmålene. Sivilsamfunnet har lenge oppfordret Norge til å lage en slik plan for å sikre en mer koordinert innsats for bærekraftsmålene. Andre land som Kenya, Usbekistan, Finland og Peru har allerede laget slike nasjonale handlingsplaner. Regjeringen ønsker nå innspill til handlingsplanen fra mange forskjellige aktører, enten det er privatpersoner, akademikere, organisasjoner eller næringsliv. Det har også blitt opprettet en portal der man kan komme med gode eksempler på aktiviteter og arbeidet knyttet til bærekraftsmålene.

Har din organisasjon gode eksempler på hvordan man kan sikre en bærekraftig utvikling?

Norge hostet High Level Political Forum i 2020

FNs årlige plattform for oppfølging av både nasjonal og internasjonal implementering av bærekraftsmålene kalles High Level Politial Forum (HLPF), og er organisert under det økonomiske og sosiale rådet i FN (ECOSOC). På høynivåforumet møtes ledere fra FNs medlemsland og representanter fra sivilsamfunnet, akademi og næringsliv for å diskutere framgangen i arbeidet med bærekraftsmålene. I 2020 var Norge vertskap for konferansen, men på grunn av koronakrisen ble møtet for første gang arrangert digitalt. Covid-19-pandemien var et viktig tema under høynivåmøtet, ettersom pandemien utgjør en alvorlig trussel mot måloppnåelse av bærekraftsmålene. Arbeidet med bærekraftsmålene manglet framgang allerede før koronakrisen, men nå forventes det at arbeidet er satt betraktelig tilbake i tid.

Les mer om hvordan koronakrisen påvirker bærekraftsmålene her.

Regjeringen kunne rapportere om et vellykket digitalt høynivåmøte, tross noen tekniske utfordringer. De trekker også fram noen kjerneutfordringer under forumet. Diskusjonene under møtet viste at ingen land er i rute med å nå bærekraftsmålene. Store deler av forumet bar også preg av ferdig-komponerte innlegg som hverken samsvarte med diskusjonene under forumet eller utfordringene verden står ovenfor i møte med koronakrisen. Regjeringen løfter oss fram at det er viktig med ungdomsdeltakelse og at ungdom må få større plass i de internasjonale diskusjonene knyttet til bærekraftsmålene.

LNUs ungdomsdelegat på bærekraftsmålene i 2020, Embla Regine Mathisen, satt i den norske delegasjonen og deltok på høynivåforumet.
Les om hva hun synes om høynivåmøtet her.


HLPF er som regel todelt, der den første halvdelen inneholder tematiske møter på bærekraftsmålene, og den andre halvdelen består av frivillige nasjonale gjennomganger der land presenterer sitt bærekraftsarbeid, såkalte «Voluntary National Reviews». Disse gjennomgangene går på omgang og Norge rapporterte sist i 2016. I 2021 er det Norges tur igjen. Finland leverte sin rapport under HLPF i år og den blir trukket fram som spesielt god, fordi sivilsamfunnets selvstendige gjennomgang ble inkludert i rapporten.

Pexels chris czermak 2557527