Hvorfor jobber LNU med FNs bærekraftsmål?

Bærekraftsmålene må implementeres i alle deler av samfunnet - også hos oss i den unge frivilligheten! Derfor kan LNU ta på seg rollen med å bygge bevissthet rundt bærekraftsmålene i barne- og ungdomsorganisasjonene, slik at det blir lettere for organisasjonene å bruke dem. Dessuten kommer målene aldri til å nås uten ungdom på laget. Ungdom mellom 10 og 24 år utgjør jo tross alt en fjerdedel av verdens befolkning. Det er kjempeviktig at ungdom inkluderes i arbeidet med målene!

Hva kan norske barne- og ungdomsorganisasjoner gjøre for å bidra til FNs bærekraftsmål?

Jeg tror mange barne- og ungdomsorganisasjoner allerede gjør viktig arbeid som er helt i tråd med bærekraftsmålene. Det handler ikke nødvendigvis om å finne opp kruttet på nytt, men heller å bli mer bevisste om at aktivitetene som allerede gjøres i organisasjonene bidrar til en bærekraftig utvikling. Mange barn og unge bidrar nemlig til målene uten å vite det selv en gang. De plukker plastsøppel fra strender, arrangerer klimademonstrasjoner, skaper inkluderende fellesskap og stiller politikere til ansvar. Dette er bærekraftig arbeid på sitt beste, som kan knyttes direkte til FNs bærekraftsmål!

Hva gjør LNU for å bidra til FNs bærekraftsmål?

LNU ønsker å inspirere norske barne- og undomsorganisasjoner til å jobbe mer målrettet med FNs bærekraftsmål og til å synliggjøre aktivitetene de allerede gjør som er i tråd med prinsipper om bærekraftig utvikling. Derfor har vi utviklet en ressursbank for bærekraftsmålene på lnu.no/bærekraft. Der kan du finne mer informasjon om målene, forslag til aktiviteter organisasjonene kan gjøre enten i sentralleddet eller i lokallaget, kursressurser, sjekklister for bærekraftige arrangementer og mye mye mer. I tillegg ønsker LNU også å spre kunnskap og kompetanse om bærekraftsmålene gjennom kurs og veiledning. Hvis man har et prosjekt om bærekraft i egen organisasjon kan man få veiledning av LNU. LNU har også støtteordninger for prosjekter på bærekraftig utvikling.

Tror du verden klarer å nå bærekraftsmålene innen 2030?

Det er bare 10 år igjen til målene skal være oppnådd og det begynner å haste. Det gjenstår utvilsomt masse arbeid lokalt, nasjonalt og globalt for at verdenssamfunnet skal lykkes med målene. Koronasituasjonen har heller ikke gjort måloppnåelse enklere. Et eksempel på det er at skoler har måtte stenge i mer enn 190 land. Selv om noen land har alternativer for hjemmeundervisning, så har minst 500 millioner barn og ungdom ikke fått denne muligheten. Stengte skoler har dramatiske konsekvenser for barn og ungdom over hele verden, og gjør arbeidet med bærekraftsmål 4 (god utdanning) enda vanskeligere. Når det er sagt så melder FN også om fremgang på enkelte mål. Globalt har mødrehelse blitt forbedret, stadig flere har fått tilgang til elektrisitet og kvinnerepresentasjon i regjeringer har økt. Dette er gode nyheter og gir meg håp. Jeg tror uansett hva som skjer så vil FNs bærekraftsmål gå ned i historien som den største globale dugnaden noensinne og effekten av økt samarbeid mellom forskjellige aktører på tvers av land vil ha ringvirkninger langt inn i framtiden.

Har du noen råd til barne- og ungdomsorganisasjoner som vil jobbe mer med bærekraftsmålene?

Jeg tror det viktigste rådet jeg kan gi er at man ikke må bli overveldet av bærekraftsmålene. Ja, det er 17 mål og 169 delmål og dette er mye å sette seg inn i. Men hvis man velger seg ut noen mål som er spesielt relevante for arbeidet organisasjonen gjør, og jobber målrettet med disse så har man et godt utgangspunkt. Bruk lnu.no/bærekraft til å bli kjent med målene og til å finne ut av hvordan din organisasjon kan bruke målene mer målrettet i deres arbeid. Vi i LNU vil gjerne bidra til å gjøre din organisasjon mer trygg på og kjent med bærekraftsmålene, så hvis det er noe du lurer på – ikke nøl med å still oss spørsmål!

LNU Bærekraft -støtteordningen for deg som vil jobbe mer med bærekraftmålene i din organisasjon