

Velg en bærekraftsansvarlig!
Klimaavtrykket av et arrangement kan være ganske stort. Det er eksempelvis mange som skal reise til arrangementet, mange som skal spise og mange ulike type aktiviteter som skal gjennomføres.
Det er derfor et alternativ å ha én i planleggingskomiteen som er bærekraftsansvarlig og som har ansvar for å tenke helhetlig om bærekraft i forkant og under arrangementet. Ansvarsoppgaver kan være å tilrettelegge for kildesorteringer, minimere matsvinn, sikre bærekraftige måltider og krav om miljøvennlige transportmidler. Den som får bærekraftsansvaret kan også sørge for at bærekraftshensyn blir inkludert i arrangements sjekkliste.
Mål 12 og 13

Sørg for at arrangementet er universelt utformet
Når man skal arrangere et møte, seminar, debatt eller lignende kan det være lurt å undersøke på forhånd om lokalet der eventet skal finne sted er tilpasset slik at alle som vil kan delta.Vurder ankomstmulighet, tilgjengelighet til og i bygget, teknisk utstyr og andre relevante problemstillinger. For tips og råd knyttet til universell utforming av arrangementer – sjekk denne ressurssiden som Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) har laget. Sjekk også ut LNUs podkast Landsrådet, der det blant annet er 2 episoder som handler om barrierer for deltakelse.

Sørg for bærekraftige innkjøp
Organisasjoner gjør ofte mange innkjøp i forkant av et møte eller en leir. Derfor er det viktig å tenke bærekraftig når man handler. Under finner du tips og råd til hvordan man kan gjøre bærekraftige innkjøp.
Sørg for at innkjøpene er både miljøvennlige og etiske
Mange dagligvarehandler tilbyr etikk- og miljøsertifiserte produkter. Selv om merkingen av produkter og matvarer i norske butikker er langt fra god nok, er det som regel noen gode alternativer tilgjengelig. Organisasjonen kan derfor ha retningslinjer på å alltid kjøpe rettferdige produkter og miljøvennlige alternativer hvis de er tilgjengelige. Her er det opp til organisasjonen å lage gode innkjøpsregler eller økonomiske retningslinjer som tar hensyn til både miljø og etikk.
Mål 8, 11 og 12
Unngå unødvendig innkjøp av plast
Plast er et svært nyttig materiale med mange smarte egenskaper, men fører med seg store globale miljøutfordringer knyttet til ressursforbruk, utslipp, miljøavgifter og forsøpling. Et rent hav er grunnlaget for verdiskapning, men per i dag er plast som havner i havet og ellers i naturen en stor trussel mot miljø, mennesker og kystsamfunn.
Det er flere tiltak som kan gjennomføres for å fjerne unødvendig plast fra arrangementer og møter. Enkle tiltak kan være å fjerne all engangsplast, unngå bruk av produkter som inneholder mikroplast og bruke materialgjenvinnbar plast fremfor bio-nedbrytbar plast.
Mål 14, 15, 13 og 12

Bærekraftig mat og forbruk.
Unngå matsvinn
1/3 av all mat som produseres i verden kastes, og i Norge bidrar hver av oss med nesten 43 kilo i året. Dersom organisasjonen din er ansvarlig for innkjøp og matlaging under et arrangement kan det være lurt å beregne nøye hvor mye mat man trenger for å unngå mye matsvinn. Gjennom enkle tiltak kan din organisasjon bli flinkere på å redusere matsvinn.
Hvis arrangementet foregår over flere dager er det mulig å lage en meny der for eksempel gårsdagens middagsrester kan spises enten som lunsj eller middag dagen etter. Når man skal beregne riktig mengde kan det være lurt å sjekke om organisasjonen har spart på handlelister fra tidligere arrangementer og ta utgangspunkt i disse. Det er også mulig å spørre tidligere arrangementsansvarlige om hvordan de beregnet mat. Under arrangementet kan man for eksempel bruke mindre tallerkener slik at det er større sannsynlighet for at maten på tallerkenen blir spist opp. Det er også mulig å undersøke om overskuddsmat kan doneres bort til noen andre gjennom en app, matbank eller andre lokale initiativ. I etterkant av et arrangement kan man vurdere om man handlet inn riktig mengde mat og justere handlelistene, slik at de eventuelt kan brukes igjen på et senere tidspunkt.
Mål 11 og 12
Lag en kjøttfri meny
Kjøttproduksjon krever store landarealer og mye vann. I tillegg er det mye høyere utslipp av drivhusgasser ved produksjon av kjøtt enn av grønnsaker og korn. Derfor kan det være et alternativ å erstatte ett eller flere kjøttmåltider med vegetarmat på organisasjonens arrangementer. Kanskje krav om vegetarmat bør forankres i organisasjonens egne vedtekter eller retningslinjer for arrangementer? Et tips er også å sjekke om det er mulig å få tak i sesongbaserte kortreiste grønnsaker fra området der arrangementet arrangeres.
Mål 12, 3 og 13

Lag gode systemer for kildesortering
Gjennom kildesortering, gjenvinning og gjenbruk reduserer vi den totale miljøbelastningen fra produksjon, transport, bruk og avfallshåndtering.
I tillegg reduseres behovet for å stadig hente ut nye naturressurser. Visste du at makrell i tomat-boksen kan ha evig liv, så lenge den ikke kastes i restavfallet, men heller kildesorteres? Boksene kan bli smeltet om til en ny sykkel eller nye stekepanner. Derfor er det viktig å lage gode systemer for kildesortering på organisasjonens arrangementer. Arrangementer blir stadig mer digitale og krever mindre papirmateriale. Dersom organisasjonen har brukt mye ark og papir – pass på at disse ikke bare blir kastet etterpå, men heller kildesortert. Sjekk hvilke sorteringsmuligheter som er tilgjengelig i kommunen arrangementet holdes i. Dersom det finnes en har mulighet – lag systemer for sortering av matavfall, plast, papp, glass og metal.
Mål 11 og 12.

Legg til rette for miljøvennlig transport til arrangementet
Transport står for 30% av klimagassutslippene i Norge. Å fly innenlands gir 14 ganger så høye CO2-utslipp som det å ta tog. Når mange skal reise sparer vi mye utslipp ved å velge tog eller buss heller enn fly og bil.
Mange organisasjoner har en regel om at man skal velge billigste reisevei, men hva med den mest miljøvennlige? Lag retningslinjer for transport i din organisasjon som også tar høyde for utslipp. Retningslinjene må tilpasses organisasjonen, men kan for eksempel være at organisasjonen ikke dekker fly innenlands i Norge med unntak for Nord-Norge? Eller så kan retningslinjene kreve at man alltid skal ta tog hvis det er mulig. Det er lov å lage unntak for reglene, men ved å vedta retningslinjer som får folk til å tenke seg om en ekstra gang før de flyr kan man bidra til å redusere utslipp.
Mål 11, 15 og 13

Sett av tid til fysisk aktivitet i programmet
Hverdagsaktivitet er viktig for god helse, i tillegg har det positiv effekt på psykisk helse, konsentrasjon og læring. På noen arrangementer som for eksempel årsmøter, landsmøter og leir kan det bli mye sitting på harde stoler, masse møtesnæcks og tidvis lite fysisk aktivitet. Det kan derfor være lurt å inkludere noen fysiske aktiviteter i programmet, som for eksempel aktive bli kjent-leker, pauseaktiviteter eller morgengymnastikk. Sørg for å sette av tid til korte pauser i programmet og bruk pausene til en kort aktiv lek eller en kort økt med «tøy og bøy». En liten «hode-skulder-kne og tå» har man som regel alltid tid til, selv med et travelt program. Fysisk aktivitet gjennom møtedagen vil bidra til et mer energisk, sunt og produktivt miljø.
Mål 3

Ta i bruk LNUs sjekkliste for et bærekraftig arrangement
Synes du mange av tipsene på denne siden var nyttig? Her kan du laste ned en kortversjon av denne sjekklista som kan inkluderes i organisasjonens egne sjekklister for arrangementer.